Ramazan pide

Turks pidebrood is héérlijk en helemaal niet zo moeilijk om te maken! Je hebt er alleen wat meer tijd (en geduld) voor nodig!

Recept voor 1 Turkse pide: (eerste rijs: 2 uur, tweede rijs: 20min,  12-15min in de oven op 200°)

Ingrediënten:
ingredienten pidebrood.png

Bereiding

Doe het zakje droge gist in een kom (of gebruik 30gr verse gist om 10gr droge gist te vervangen). Voeg 250 ml warm/lauw water toe en 100 ml lauwe melk. Roer het mengsel even door. Voeg nadien 1 eetlepel boter, 3 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel suiker toe en roer opnieuw. Voeg nadien de bloem en de theelepel zout toe. Kneed alles in de keukenrobot gedurende 10-15 minuten of kneed met je handen. De bloem kan je geleidelijk aan toevoegen. Ik heb in totaal 5 glazen bloem gebruikt, maar je moet er vooral voor zorgen dat het deeg niet meer aan je handen kleeft en dat je een mooie bol kan vormen.  Neem het deeg in je handen, vorm een bol en leg het deeg in een kom onder een vochtig warme theedoek. Laat het deeg nu 2 uur rijzen op kamertemperatuur.

Na 2 uur zal je deeg, als het goed is, gerezen zijn en kan je de vorm maken van je pidebrood. Strooi wat bloem op je aanrecht en kneed het deeg een aantal minuten om de lucht eruit te duwen. Neem een bakplaat, leg er bakpapier op en strooi bloem op het bakpapier.

Leg het deeg op het bakpapier en duw hem met je vingers en handen plat zodat de hele bakplaat gevuld is met deeg. Maak met je vingers een dikkere rand en geef het brood vorm met je handen. Je kan er ruitjes in duwen met je vingers zoals op mijn foto. Dit kan je eventueel ook met een mes doen.

Meng de yoghurt met een eidooier en smeer dit mengsel over je brood. Een dun laagje is goed, je hoeft zeker niet heel het mengsel te gebruiken.  Versier het brood met sesamzaadjes en laat het brood zo nog 20 minuten narijzen onder een theedoek.

Verwarm de oven intussen voor op 220 graden en zet onderaan een vuurvaste schotel met een bodempje water, dit zorgt voor wat stoom en geeft een lekkere, knapperige korst.

Bak het brood 12-15 minuten goudbruin.  Vergeet niet om af en toe eens te kijken! Het bakken kan namelijk heel snel gaan. Zet eventueel je oven wat lager naar 200°.

Je kan het Turks brood nadien vullen met vlees en groenten (zoals bij kebab of pita) of eten bij een lekkere kom soep

Afiyet olsun!/ Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: