Fırında sebzeli tavuk, of: Kip met groenten uit de oven

Een klassiek gerecht in België: worteltjes en erwtjes met vlees en aardappelen. In Turkije bestaat dit ook, maar dan in een iets andere (en lekkerdere!) variant! Zij maken zelden gewoon gekookte aardappelen zoals wij dit doen. Meestal worden de aardappelen gebakken in de oven of verwerkt in een stoofpotje.

Wanneer wij stoofpotjes maken, hebben we altijd teveel. De recepten zijn dus niet standaard voor twee personen, maar wij vinden het handig om een deel in te vriezen of te bewaren voor de volgende dag! Van dit recept kan je (naar schatting) met 3 à 4 personen eten. Het hangt er wel vanaf of je er nog brood/rijst bij serveert. Wij hadden nog één diep gevuld bord over, dat voor mij is morgen want mijn man moet werken :)!

Recept voor kip met groenten uit de oven: (voorbereiding: 1 uur vlees marineren + na bereiding 1u30min in de oven op 200°-220°)

Ingrediënten:

ingredienten-marinade

ingredienten ovenschotel.png

Bereiding:

Meng alle ingrediënten en kruiden voor de marinade onder elkaar in een kom. Voeg ook een hele ui toe aan de saus. De ui mag in grove stukken gesneden zijn. Dit is lekker in de ovenschotel (tenzij je niet zo van ui houdt!). Voeg nadien de stukken kip toe. Je kan eventueel de onderbouten al even bakken in een pan, maar dit is niet noodzakelijk. Ik heb dit deze keer wel gedaan, maar eerder deed ik dit niet. De schotel moest nu wel opvallend minder lang in de oven. Het is namelijk wel heel belangrijk dat de bouten vanbinnen goed gebakken zijn.

 

Zet de kip in de marinade een uurtje weg in de koelkast. Langer mag natuurlijk ook, zo kunnen de smaken goed in het vlees trekken. Intussen kan je overige ingrediënten voor de ovenschotel bereiden. Snijd de aardappelen en wortels in stukken.

 

Neem een grote ovenschotel en doe hierin een bodempje water waarin je de aardappelen en de wortels legt (en eventueel stukjes groene peper/paprika). Kruid dit met peper en zout en tijm/rozemarijn of provençaalse kruiden. Intussen kan je de oven voorverwarmen op 220°. Wanneer de kip gemarineerd is, voeg je de kip en de marinade toe aan de ovenschotel. Kruid de kip nog met paprikapoeder.

 

Voeg nadien de diepvrieserwten toe. Je kan dit ook later doen. Ik heb de erwten pas toegevoegd wanneer de ovenschotel al even gebakken had, anders worden de erwten te plat, maar dat is maar wat je zelf graag hebt. Ik heb graag nog een ‘beet’ en voeg ze dus wat later toe wanneer de aardappelen bijna zacht zijn. Diepvrieserwten zijn namelijk ook al even voorgekookt.

Bak de ovenschotel op minstens 200° gedurende anderhalf uur. De baktijd kan verschillen naargelang oven. Roer in tussentijd ook eens in de ovenschotel en zorg ervoor dat niet alle saus wegkookt! Voeg eventueel nog wat water en tomatenpuree toe indien nodig. De ovenschotel is klaar als de aardappelen mals zijn en de onderbouten goed gebakken zijn.

 

Afiyet olsun!

14285573_10209002120064717_1500743051_o

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: