Börek met gehakt

Börek… nee dit is geen dessertje maar een hartig deeggerecht. Toen ik het gerechtje toonde aan een vriendin zei ze meteen: ‘hmmmm appelgebakje’, haha, dat is het dus NIET ;).

Het bestaat uit een soort bladerdeeg of filodeeg en is vaak gevuld met kaas of spinazie of gehakt. De ‘sigara börek’ is denk ik de bekendste in Turkije. Het zijn de rolletjes gevuld met kaas. Hiervoor zal ik binnenkort ook een receptje plaatsen!

Hierbij een receptje voor börek met gehakt. Het deeg maken is wel wat werk, maar je kan ook kant-en-klaar deeg gebruiken. Gebruik dan liefst ‘yufkadeeg’ uit een Turkse winkel.

Ingrediënten:

borek gehakt.png

1

Bereiding

Je kan beginnen met het deeg voor te bereiden. Neem hiervoor een diepe kom en meng, heel eenvoudig, de bloem met het zout en het water. Ik kan niet precies zeggen hoeveel water ik gebruikt heb, aangezien ik op gevoel meer water of meer bloem heb toegevoegd al naargelang de consistentie van het deeg. Je moet een mooie bal kunnen vormen zonder dat het aan je handen blijft plakken. Laat het deeg afgedekt rusten in de kom.

Verwarm intussen olijfolie in een pan. Snipper de ui fijn. Bak de ui glazig. Snijd intussen ook de groene paprika in stukjes en voeg deze bij de ui. Voeg nadien het gehakt toe en plet dit met een vork in kleine stukjes. Kruid met peper en zout. Snijd ook de tomaat in kleine stukjes en voeg deze bij het gehakt. Laat het geheel zeker 20 minuten bakken op een zacht vuurtje.2.jpg

Nu kunnen we verdergaan met de bereiding van het deeg. Kneed de deegbal nog eens goed door. Verdeel het deeg daarna in 2 gelijke stukken en strooi bloem op je werkblad.

5

Rol één van de twee bollen uit met een deegrol. Rol het dun genoeg. Giet er nadien zonnebloemolie op en wrijf dit uit met een borsteltje. Ik heb meer olie gebruikt dan op onderstaande foto, omdat ik met de olie niet toekwam voor het hele deeg in te smeren! Het is belangrijk dat heel het oppervlak bedekt is met een laagje olie. Snijd nadien het deeg als een bloem, zoals op de rechtse foto hieronder.

Plooi nadien de ‘blaadjes’ op elkaar toe. Dus het onderste blaadje, leg je in het midden, nadien het bovenste blaadje er bovenop, en zo verder tot je deeg volledig is toegeplooid zoals op onderstaande foto. 8.jpg

Leg dit even aan de kant en neem de ovenschotel. Vet deze in met wat boter en bloem. Neem dan je andere bol deeg. Strooi opnieuw bloem op je werkblad en rol ook deze bol deeg helemaal open tot een dun laagje deeg.

9.jpg

Leg deze lap deeg in de ovenschotel en snijd de randen af. Giet het inmiddels afgekoelde gehaktmengsel op het deeg.

10.jpg

 

Verwarm de oven intussen voor op 200°. Neem nu terug het deeg dat je hebt toegeplooid. Bestrooi je werkblad met bloem en rol het deeg weer open met een deegrol. Wanneer het deeg dun genoeg gerold is, leg je het bovenop het gehakt. Duw het goed aan en snijd de randen af. Plak de randen van het bovenste deeg goed vast langs de kant tegen het onderste deeg.

Splits een ei en van het eigeel op. Smeer het eigeel uit op de börek. Je kan er nadien eventueel ook nog sesamzaadjes op strooien.

Ik heb de börek al op voorhand gesneden, maar hierdoor werd mijn deeg eigenlijk precies wat ‘te klein’ voor de vulling, zoals je ziet op de foto hieronder. Als jij het dus ook maakt en de börek niet op voorhand snijdt, of een betere methode vindt, laat me dan even weten hoe dat gegaan is ;)!

 

Zet de börek gedurende 30-35 minuten in de oven.

Afiyet olsun! Smakelijk!

Eén gedachte over “Börek met gehakt”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: