Half-volkoren bloembrood; Çiçek ekmek

Weer een broodreceptje! Brood maken is eigenlijk supermakkelijk! Door het zelf te maken weet je wat je toevoegt en bovendien is het echt wel goedkoper dan een brood van de bakker of supermarkt!

De media zetten brood, en koolhydraten in het algemeen, tegenwoordig in een heel negatief daglicht. Jammer eigenlijk, want brood is net een belangrijk onderdeel van onze basisvoeding! Mijn grootouders (en ouders) zijn opgegroeid met brood en ik ken geen mensen die zo gezond zijn als hun :). Ik ben dus zeker geen voorstander van de hypes om hele voedingsgroepen uit je eetpatroon te schrappen. Volgens mij is ‘alles met mate’ nog de beste leuze met betrekking tot eten. Als we het voedingscentrum en de schijf van vijf (http://www.voedingscentrum.nl)  mogen geloven, is brood zelfs een essentieel onderdeel van de dagelijkse voeding! Brood is trouwens ook helemaal niet slecht voor de lijn. Je kan, mijns inziens, nog beter een snee brood met beleg eten dan eender welke voorverpakte koeken met E-nummers uit de supermarkt!

Maar goed, genoeg hierover 😉 ieder zijn mening of idee! Ik ben van mening dat er eigenlijk niets lekkerder is dan een sneetje vers brood met beleg. Bovendien is de geur van vers brood HE-MELS. Daarom bak ik dan ook zelf graag brood.

Ingrediënten:

bloembrood.png

14803323_10209311720164526_965909566_o

Bereiding:

Verwarm de melk en het water in een pannetje. Niet laten koken, maar gewoon opwarmen zodat de vloeistof lauw wordt. Roer het zakje droge gist en de 2 eetlepels suiker hierbij. Los de suiker op en meng goed. Doe nadien de zonnebloemolie en het eiwit erbij en roer het geheel. Nadien kan je de bloem en het zout toevoegen. Je ziet bij ingrediënten dat ik wat bloem betreft niet de exacte hoeveelheid kan aangeven. Ik ben begonnen met 500 gram maar dit bleek niet voldoende te zijn om een consistente bol deeg te krijgen. Als dat bij jou wél het geval is, prima dan! Voeg net zoveel bloem toe, totdat je een bal deeg krijgt die niet meer te plakkerig is.

14803117_10209311720244528_412124198_o

Laat de bal deeg in een kom, afgedekt met een theedoek, minstens één uur rijzen. Bekleed intussen een ronde ovenschotel met bakpapier en verwarm de oven voor op 200°.

Je ziet dat ik een springvorm gebruikt heb. Dat is prima, maar neem er écht eentje die groot genoeg is! Je deeg rijst namelijk nog en tijdens het bakken groeien de gas cellen nog verder. Als daar niet voldoende ruimte voor is, zal je brood niet luchtig genoeg worden. Dit had ik dus voor 😉 je ziet, ik leer ook nog altijd bij. En nu ik jullie hiervoor waarschuw, kan jullie versie alleen maar beter en lekkerder worden dan die van mij (en die van mij was echt wel lekker, alleen viel het brood dus wat zwaar 😉 ).

Wanneer het deeg gerezen is, kneed je het nog eens goed door en vorm je 7 bolletjes (dit zijn de bloembolletjes). Leg deze bolletjes in de ovenschotel of springvorm. Laat dit nog zo’n 25 minuten afgedekt rijzen. Je ziet hieronder dat mijn deegbolletjes eigenlijk te weinig plaats hadden. Toen ik de theedoek er af haalde, schrok ik eventjes van het effect 🙂 mijn bolletjes zaten zo op elkaar gepakt… jammer, maar toen was het dus te laat! Ik probeerde dit receptje later opnieuw en onderaan zie je een foto van die poging, wat er al véél beter uitziet! 😉 Een grotere springvorm of ovenschotel doet dus wonderen! Besmeer het brood met eigeel en bedek met sesamzaadjes.

Doe het brood nadien in de oven en laat het gedurende 30-40 minuten bakken.

Superlekker met wat mandarijnenjam !

Afiyet olsun! Smakelijk!

14787703_10209325292783833_1373917255_o-1

En mijn tweede poging:

15065122_10209532250477646_1813850352_o.jpg

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: