Citroencake met rietsuiker; Esmer şeker limon kek

Als ik tegen Etem zeg: ‘We hebben weer veel eitjes… Ik wil een dessertje maken, enig idee wat ik kan maken?’ Dan is zijn antwoord eigenlijk standaard: ‘citroencake’. Hij eet heel graag citroencake, maar ik was de klassieke variant een beetje beu. Deze citroencake zag me er toch nét een beetje anders uit dan een ‘standaard vier-vierde cake’. Mede door de toevoeging van amandelpoeder en de rietsuiker, maar ook door de gekarameliseerde citroenschijfjes bovenop! Dit receptje komt van Ozlem Turkish Table.

De cake is zeker een paar dagen houdbaar in een goede bewaardoos. Je kan ook sneetjes invriezen, maar dat was hier niet nodig 😉 de cake heeft slechts 3 dagen geleefd… maar zelfs op dag 3 was hij nog even smeuïg en zacht als op dag 1!

De bereidingswijze van deze cake kan je ook deels zien in mijn filmpje: Een dagje mee koken, maar hieronder vind je de uitleg!

Ingrediënten:

cake.png

cake.jpg

Bereiding:

Ik ben begonnen met het maken van de topping. Neem hiervoor 1 citroen en snijd deze in schijfjes. Verwarm een bodempje water in een pannetje en voeg de suiker toe. Bij ingrediënten staat 2 eetlepels suiker en 4 eetlepels water, maar ik heb tijdens het kookproces zeker nog wat water en suiker toegevoegd, mede omdat al mijn water bijna weg gekookt was en de citroenen nog steeds niet karameliseerden. Houd dit dus zeker in het oog! Verwarm intussen ook de oven voor op 160° en vet een cakevorm in met boter en bloem.

Wanneer de citroenschijfjes gekarameliseerd zijn, zet je het vuur af en laat je ze afkoelen.

cake3cake4

Nu gaan we het cakebeslag maken. Weeg alle ingrediënten af en meng de droge ingrediënten met elkaar (bloem, bakpoeder en amandelpoeder). Smelt 200 gram boter en mix dit met de rietsuiker. Met rietsuiker moet je vaak langer mixen dan met gewone suiker. Intussen kan je een citroen raspen voor de zeste (tenminste als je een keukenrobot hebt die kan mixen voor jou 😉 ). zeste.jpg

boter

Mix nadien de eieren één voor één door het suikermengsel. Zorg er wel voor dat dit niet warm meer is door de gesmolten boter, anders gaat je mengsel schiften!cake2

Voeg nadien de citroenzeste en wat het sap van de citroen toe. Mix dit nog even door. Daarna gaan we de bloem, amandelpoeder en bakpoeder toevoegen. Doe dit geleidelijk aan en mix niet te hard meer.

Doe het deeg in de cakevorm. Zoals je cake5.jpghiernaast ziet op foto heb ik meteen de schijfjes citroen op het deeg gelegd. Achteraf bekeken was dit niet zo’n goed plan…. Bak je cake best al 10-15 minuten voor en leg nadien de schijfjes er nog op! Anders gaan je schijfjes wegzakken in het deeg en moet je net als ik de citroenschijfjes uit je deeg gaan vissen… (ook weer wat bijgeleerd! En nee, dit heb ik niet gefilmd ;).

Bak de cake gedurende 45-50 minuten. Prik met een satéprikker in de cake. Als deze er droog uitkomt, is je cake klaar!

Serveer de cake eventueel met wat slagroom en vers fruit.

Smakelijk! Afiyet olsun!

 

14795849_10209335613041833_1617576704_o.jpg

14795744_10209335611281789_1033814526_o

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: