Güveç met scampi

Hoera! Mijn eerste receptje met vis op de website! Het lijkt wel alsof wij nooit vis eten, terwijl we eigenlijk zelfs tot 2 keer per week vis eten, alleen dan niet echt in een Turks receptje. Ik overweeg dan ook om mijn website toch wat uit te breiden met ook algemenere receptjes! Al blijft de focus natuurlijk liggen op de Turkse recepten.

Zoals jullie al weten uit een eerder receptje (Kip ‘casserole’ ; Tavuk güveç) wordt er in Turkije vaak gebruik gemaakt van aardewerken potten om in te koken. Dit geeft de gerechtjes een typische smaak! Ik heb dit gerechtje eerst gemaakt in een tajine en nadien in aardewerken potjes in de oven gezet. Maar in een gewone kookpot en ovenschotel gaat het uiteraard ook, geen paniek :).

Deze stoofpotjes met scampi waren over-heerlijk! Echt een aanrader! Het is bovendien echt snel klaar en je kan ze ook als voorgerechtjes serveren! Wij aten het als hoofdgerecht en enkel met brood, maar je kan er ook rijst of pasta bij serveren.

Ingrediënten:

scampi guvec.png

sc.jpg

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°. Verwarm olijfolie in de tajine of kookpot en bak de gesnipperde ui en de stukjes paprika op een hoog vuur tot ze verkleuren.

sc2

 

Zet het vuur een beetje zachter. Voeg de geplette of fijngesneden teentjes look en de champignons toe. Zoals je ziet heb ik, lekker makkelijk, een kant- en-klaar pakketje paddenstoelenmix van de Albert Heijn gebruikt. Hierin zat ook peterselie, bosui en gele paprika. Heel erg lekker! Bak alles 4 tot 5 minuten tot de champignons mals worden. Kruid het geheel af met peper, zout, oregano, laurier en rode pepervlokken.

sc3

 

Voeg tomatensaus toe. Ik heb niet het hele pakje gebruikt voor 2 personen. Snipper de peterselie fijn en doe deze bij de saus. Hierna kan je ook de scampi’s bij het stoofpotje doen. Ik gebruikte diepgevroren scampi’s en heb ze diepgevroren bij het stoofpotje gedaan. Dit gaat prima! Eventueel kan je ze ook voorbakken, als je dit beter of lekkerder vindt. Voeg naar wens ook een eetlepel tomatenpuree toe. Dit geeft toch nog wat extra smaak, naast de klassieke tomatensaus!

sc4

Laat het stoofpotje 10 tot 20 minuten pruttelen op een zacht vuurtje. Ik heb het deksel van de tajine gedurende 10 minuten op de pot gezet. Nadien heb ik het een beetje open gezet en rustig nog wat laten inkoken. Doe nadien het hele stoofpotje in een ovenschotel of in aardewerk potjes en strooi er de geraspte kaas over. Zet de potjes in de oven tot de kaas mooi goudbruin gesmolten is.

Smakelijk! Afiyet olsun!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: