Rijst-gehaktballetjes in de oven

Vanaf nu zal ik één keer per week een gerechtje klaarmaken voor mijn ouders. Zij werken als zelfstandigen en het leek hun (en mij!) wel fijn dat ik één keer per week een gerechtje kan maken voor hun. Natuurlijk vind ik dat ook leuk! Ik kook graag en zo heb ik meteen een nieuw receptje voor mijn website ;). Afgelopen week stond deze ovenschotel voor hun op het menu. Het lijkt veel werk, maar dat is het eigenlijk helemaal niet! Laat je dus niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst!

Ingrediënten:

pirincli kofte.png

 

Bereiding van het gehakt:

gehakt

Doe het gehakt in een kom. Voeg de 2 eetlepels losse rijst toe en rasp de ui boven het gehakt. Meng alles goed door elkaar. Doe dan het ei bij het gehakt en kruid af met peper, zout en gehaktkruiden. Snipper peterselie fijn en meng ook deze bij het gehakt. Voeg paneermeel toe tot je met het gehakt mooie balletjes kan vormen. Deze balletjes ga je nadien wel plat duwen, zodat je een hamburgertje krijgt.

Zet de köfte, afgedekt met vershoudfolie, eventjes weg in de koelkast. Bak ze nadien in een pan met wat boter of olijfolie.

pirincli2

Bereiding van de groenten:

Snijd de aardappels in schijfjes en kruid met tijm of provençaalse kruiden, zout en paprikapoeder. Doe hetzelfde met de courgette. Snijd de paprika zoals je dit doet bij een saté, grote vlakke stukken.

Verwarm intussen een diepe wokpan op het vuur met zonnebloemolie, of gebruik een frietketel. Verwarm ook al de oven voor op 180°.

pirincli1

Wanneer de olie heet is, leg je de aardappelschijfjes gedurende 4-5 minuten in de olie. Laat dit eventjes bakken. Schep nadien de aardappelschijfjes eruit en laat ze uitlekken op keukenpapier. Leg nu de courgette in de olie en laat ook deze schijfjes 4 minuten bakken.

Neem een ronde ovenschotel en bedek de bodem met tomatensaus, gemengd met de tomatenpuree en wat water. Houd nog een beetje aan de kant voor nadien!

pirincli5

Schik de groenten en het vlees in de ovenschotel. Begin met een köfte, zet hiertegen een schijfje aardappel en 1-2 schijfjes courgette. Voeg ook af en toe een paprikastukje toe. Doe dit met alle gehaktballetjes en groenten. Giet de rest van de tomatensaus in het midden op de ovenschotel en besprenkel ook met nog wat olijfolie. Doe er ook nog wat peterselie bij voor de afwerking.

pirincli6

Zet de ovenschotel in de oven en bak gedurende 30-45 min tot alles mals is. Zorg er zeker voor dat de paprika en de aardappelen mals genoeg zijn en dat je köfte goed gebakken zijn. De rijst die er in zit mag uiteraard niet hard meer zijn.

Afiyet olsun/smakelijk!

pirincli8.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: