Pide met gehakt

pide10

Als Etem en ik in Turkije zijn is er één ding dat we zé-ker gegeten willen hebben voordat we weer naar huis gaan: PIDE!  Vaak eten we dit dan ook meerdere keren (oeps). Het is echt één van onze favoriete Turkse gerechtjes. Pide kan gezien worden als iets tussen een gevuld brood en een pizza in.De bereiding vraagt wel wat tijd en heel wat voorbereiding, maar het wachten zal beloond worden, dat beloof ik je!

Ingrediënten:

  • Voor het deeg:

pide3

pide-deeg

  • Voor de vulling

vulling-pide

Bereiding:

  • Het deeg:

Zorg dat je lauwe melk gebruikt, waarin je de suiker en de gist kan oplossen. Verwarm de melk dus lichtjes, maar zorg ervoor dat ze niet te warm is, want dan verliest de gist zijn werking! Doe de zonnebloemolie, het ei en het glas yoghurt bij het melk-gistmengsel in de mengkom van de keukenrobot en mix alles goed door elkaar. Voeg nadien geleidelijk aan de bloem en het zout toe. Voeg bloem toe tot je een mooie bol deeg krijgt die niet meer plakt. Dek de kom af met folie of een vochtige doek en laat het deeg 1 uur rijzen op kamertemperatuur.

  • De gehaktvulling

Hak de ui en de paprika in fijne stukjes. Verwarm olijfolie in een pan en bak hierin de ui met paprika aan. Plet hierbij een teentje look. Voeg het gehakt toe en hak dit al roerend wat los. Kruid het vlees met vleeskruiden, peper en zout. Hak ook de tomaat in kleine stukjes en doe deze mee in de pan. Voeg eventueel nog wat tomatenpuree toe om wat meer saus te krijgen. Laat het gehaktmengsel wat afkoelen.

Wanneer het deeg gerezen is, haal je het uit de mengkom en kneed je het nog eens goed door. Verwarm de oven voor op 200°, bekleed een bakplaat met bakpapier en bestuif je werkblad met bloem. Verdeel het deeg in 4 tot 5 gelijke bolletjes (afhankelijk van de hoeveelheid deeg en of je grote of kleine pide wilt maken). Rol de bolletjes één voor één langwerpig plat met een deegrol. Leg hierop in het midden wat van het gehaktmengsel. Laat wat ruimte aan de kanten. Vouw de randen toe en laat ze hierbij wat over het gehaktmengsel komen, zodat ze dit een beetje overlappen. De twee uiteinden vouw je in een punt. Bestrooi het gehakt met peterselie en geraspte kaas. Werk zo alle bolletjes deeg af tot mooie pide.

Scheid nog een ei en smeer de randen van de pide in met het eigeel. Zet de bakplaat met pide in de oven en bak ze goudbruin. Afhankelijk van je oven duurt dit zo’n 15 tot 20 minuten. Zorg er wel voor dat de bodem goed gebakken is!

Afiyet olsun! Eet smakelijk!

pide11

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: