Vlechtbrood

 

Heb ik je al kunnen overtuigen om zelf eens een brood te bakken? 😉 Nee?! Dan probeer ik het nog eens met een nieuw receptje… een receptje voor een vlechtbrood! Het ziet er misschien moeilijk uit, maar dat is het echt niet! Je hebt alleen wat geduld nodig. Met dit deeg kan je er natuurlijk ook voor kiezen om 2 of 3 kleinere vlechtbroodjes maken. Je kan het deeg ook aanvullen met zonnebloempitjes, maanzaad of zelfs rozijntjes of gedroogde cranberry’s.

Ingrediënten:

vlechtbrood.png

vlecht.jpg

Bereiding:

Meng de gist en de suiker in de lauwe melk en het lauwe water. Roer even door en laat het enkele minuten inwerken. Voeg de zonnebloemolie en het ei toe en mix alles door elkaar. Doe het in de mengkom van de keukenrobot en voeg de bloem en zout toe. Kneed alles tot een stevig deeg. Voeg indien nodig extra bloem toe. Wanneer je deeg te hard wordt, voeg je nog wat lauwe melk of water toe.

Haal de bol deeg uit de kom en vet de kom in met olie of boter en wat bloem. Leg het deeg weer in de kom. Dek de kom af met een vochtige keukenhanddoek en laat minstens één uur rijzen op een warme plek.

Haal het deeg na het rijzen uit de kom en bestuif je werkblad met bloem. Kneed het deeg daarna ongeveer 5 minuten zodat je de lucht eruit kneed. Verdeel het deeg in 2 voor twee vlechtbroden.

Neem één van de 2 delen deeg. Verdeel dit in drie gelijke delen. Rol elk deel uit op het werkblad met je handen zodat je een lange ‘sliert’ deeg krijgt. Maak van de drie delen even lange strengen. Leg de 3 strengen naast elkaar en druk langs één kant de uiteinden goed op elkaar. Begin dan met de drie strengen te vlechten. Druk aan het einde ook de uiteinden samen. Leg de vlecht op een met bakpapier beklede bakplaat. Doe nu ook hetzelfde met de andere portie deeg. Leg ook deze op de bakplaat, met voldoende afstand tussen beide broodjes, want ze gaan nog rijzen. Dek de bakplaat af met een theedoek en laat de broodjes nog minstens een half uur rijzen. Verwarm de oven intussen voor op 180°.

Smeer de broodjes in met eigeel en bestrooi naar wens met sesamzaadjes, maanzaadjes, … Zet de bakplaat gedurende 15 min tot een half uur in de oven (afhankelijk van je oven). Bak de broodjes goudbruin.

Smakelijk! Afiyet olsun!

vl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: