Gevulde ronde courgette

20170610_172704

Ik zag deze superschattige ronde courgettes in de winkel en ik kon er niet aan weerstaan :)! In Turkije eten ze ook vaak gevulde aubergines en courgettes en ik besefte dat er hier nog geen receptje van online staat. Hoog tijd om hier verandering in te brengen dus! Je kan met dit gerechtje werkelijke alle kanten op. Je kan ze vullen met vlees, vis (denk aan tonijn), rijst of quinoa of boordevol groentjes. Ik maakte twee varianten: een gevulde courgette met gehakt en een vegetarische courgette met een heerlijk sausje en lekkere groentjes. Je kan de courgettes afwerken met geraspte kaas. Omdat we geen geraspte kaas in huis hadden, hebben we dat nu niet gedaan. Heb het eerlijk gezegd ook niet gemist! De saus is zo rijkelijk van smaak, en kaas zou overheersend zijn waardoor je minder van de saus proeft, zonde als je het mij vraagt ;)! Wij aten deze courgettes met een rijstmengeling: zilvervliesrijst + quinoa en granen. Deze mengeling kan je in België in de meeste supermarkten wel kopen, ik vind hem heerlijk! Mijn man at er, uiteraard, ook nog Turks brood bij.

Ingrediënten (voor 3 personen): 

Ik plaats hier zowel het receptje met het gehakt als de vegetarische variant. Je zal zien dat dit grotendeels dezelfde ingrediënten zijn, maar in het tweede voeg ik nog wat toe en laat ik het vlees achterwege 😉 . Voeg gerust nog extra groentjes toe als je dit wenst!

gevulde courgette

vegetarische gevulde courgette
Vegetarische saus

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. De oven gebruiken we zo meteen al om de paprika’s te grillen.

Snij het bovenste hoedje van de courgettes op 1/3 van de hoogte af. Hol de courgettes uit en kruid de binnenkant met peper en zout. Zet ze in een ovenschaal en smeer ze in met wat olijfolie. Het vruchtvlees van de courgettes houd je bij voor de saus!

20170610_154452

De saus: Snipper de ui fijn. Doe twee eetlepels olijfolie in een pan en bak de ui samen met de geplette teentjes look 5 minuten glazig. Intussen kan je de paprika grillen indien je dit wenst. Snijd hiervoor de rode en groene paprika in twee helften, smeer ze in met wat olijfolie en leg deze in de oven om te grillen (ongeveer 20 minuten op 220°C, grilstand). Dit geeft een heerlijke smaak!

Voeg het gehakt toe aan de gebakken ui/look en bak het rul. Kruid dit met vleeskruiden, peper en zout. Voeg nadien het courgettevlees van 2 courgettes toe en bak dit mee. Zet na een tijdje het vuur wat zachter en voeg de tomatenblokjes toe, samen met een eetlepel tomaten- of peperpuree en een half blokje vleesbouillon. Doe een deksel op de pan. Wanneer de paprika’s gegrild zijn, haal je ze uit de oven en zet je best de courgettes al wat in de oven zodat ze al wat kunnen garen. Let wel dat je de oven niet meer op gril hebt staan. Haal het velletje van de paprika’s, snijd ze in blokjes en voeg ze toe aan de saus. Laat alles samen nog 10 min al roerend pruttelen. Kruid de saus met verse basilicum, peper, zout, Italiaanse kruiden. Eventueel kan je ook nog wat peterselie, rode paprikapoeder of andere kruiden naar smaak toevoegen! Mijn man deed er nog een lading chilipeper over nadien 🙂 voor wie van pikant houdt!

20170610_160417

Haal de courgettes na 20 minuten uit de oven. Je kan ze nu vullen met het gehaktmengsel. Ik vulde er twee met gehakt. Eéntje vulde ik met vegetarische saus. Deze saus maak je op dezelfde manier als hierboven maar dan zonder het vlees en met groentebouillon! Ik voegde ook nog wat champignons toe. Naar smaak kan je uiteraard nog andere groenten toevoegen!

Strooi desgewenst wat geraspte kaas over de courgettes. Vul de ovenschotel met de overschot van de tomatensaus. Zet het hoedje weer op de courgettes en zet nog 40 minuten in de oven op 180°C of tot de courgette zacht genoeg is.

Wanneer de courgettes in de oven staan heb je tijd om de rijst te koken! En om een aperitiefje te drinken ;)!

Afiyet olsun/smakelijk!

20170610_172651

 

3 gedachten over “Gevulde ronde courgette”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: