Energiegevers!

Ik vind het belangrijk om in het dagelijkse leven stil te staan bij dingen die me energie geven. Dingen waar ik naar uit kijk en waar ik me fysiek of mentaal beter door voel! Door meer de focus te leggen op deze zaken, voel ik me minder moe en doe ik wat ik graag doe!

Ik probeer al een hele tijd om deze energiegevers, maar vooral ook mijn energievreters, te herkennen en erbij stil te staan. Door dit te doen kan ik er ook bewust mee aan de slag gaan.

Ik wil hier graag mijn energiegevers en energievreters oplijsten. Niet alleen voor jullie maar ook voor mezelf is dit een mooie stok achter de deur om me eraan te herinneren wat me energie geeft :-).

Energievreters

1. Veel prikkels

Hoe meer prikkels er in een omgeving zijn, hoe mee energie het me kost om deze allemaal te verwerken. Ik heb al vaker gemerkt dat ik het nodig heb om de drukte even buiten te sluiten. Om even alleen te zijn en tot mezelf te komen. Ik houd ervan om met mensen af te spreken maar het is ook al snel ‘te veel’ voor mij. In het verleden is hierdoor wel eens een vriendschap op stuk gelopen, helaas. Voor sommigen lijkt het namelijk alsof ik niet graag tijd maak voor hun. Integendeel, ik heb ook zeker wel sociaal contact nodig en heb méér dan genoeg sociale vaardigheden, maar ik ben nu eenmaal ook echt graag alleen! Waar extraverte personen net energie krijgen als ze bij anderen zijn en in de spotlights staan, kost het bij mij net véél energie om sociaal te zijn.

2. Rommel

Ik houd van een opgeruimd huis. Zo nu en dan krijg ik een opruimwoede en gooi ik alles buiten wat ik niet meer gebruik of wat in de weg ligt :-). Ik denk dat Etem dit wel zal herkennen! Daarom interesseert minimalisme me ook heel erg. Het kost me energie om alle spullen te onderhouden en ons huis op orde te houden. Minder spullen brengt meer rust en eenvoud. Iets waar ik in de toekomst ook nog meer de focus op wil leggen! Ik ben zeker nog niet tevreden over dit puntje. Ik vind dat we nog altijd véél te véél rommel in huis hebben, maar wat wil je met een kleintje van 2,5 jaar :-). Die houdt wel van al die rommel ;-).

3. ‘Moetjes’

Ik probeer wat meer te focussen op dingen die ik ‘wil’ in plaats van wat ik ‘moet’. Ik kan soms in het weekend tegen Etem zeggen: ‘Ik moet nog strijken, ik moet nog wassen, ik moet nog … .’ Maar daarmee leg ik soms gewoon de lat te hoog voor mezelf. Die strijk loopt (helaas) niet weg en kan ik morgen ook doen. Heel bewust maken we tegenwoordig vaker de tijd om in het weekend een mooie wandeling te maken en laten we thuis gewoon de ‘moetjes’ even achter ons. Ik zeg niet dat je nooit iets tegen je zin moet doen 🙂 er zijn altijd wel zaken die leuker zijn dan anderen en als ik nooit zou schoonmaken of wassen belanden we weer bij puntje 2 🙂 dus dat is ook geen optie! Het gaat er om de balans te vinden dus wat ‘moet’ en wat je op dat moment wilt.

4. Sociale media

Bij mij valt sociale media eigenlijk ook wel onder een energievreter. Ik spendeer er veel te veel tijd aan en eigenlijk levert het me niks op (guilty!). Het kost me vooral veel tijd en laat ons eerlijk zijn, scrollen door de mooie foto’s op Instagram geeft je niet meteen een energieboost, toch?! 🙂 Dit is zeker nog een werkpuntje voor mij!

Energiegevers

1 . Koffie 🙂

Ik kan niet zonder mijn koffie in de ochtend! Ik start iedere ochtend met koffie en kijk hier zelfs oprecht al naar uit als ik wakker word en nog in bed lig. Voor mij echt met stip op nummer 1. Koffieverslaafd? Zo zou ik het niet noemen 😉 ik houd het echt bij maximum 3 kopjes koffie per dag, maar ik heb dit gewoon écht nodig in de ochtend én… ik word er oprecht gelukkig van!

2. Sporten/wandelen in de natuur

Vroeger vond ik sporten verschrikkelijk. Vraag het maar aan mijn middelbare schoolvriendinnen 😉 ik was steeds bij de laatsten die gekozen werd voor een teamsport bij L.O. (haha!). Ik deed het ook totaal niet graag en bakte er niets van. Wel heb ik altijd graag gedanst en heb ik even getennist. Er zat dus wel iéts sportief in mij, het kwam er gewoon niet uit. Ik denk dat ik de sportkriebel pas echt te pakken kreeg toen ik al studeerde aan de unief en me een fitness abonnement liet aansmeren. Ik begon te lopen en tot op heden doe ik dat nog altijd supergraag. Gewoon in de natuur, sportkleding aan, muziek of podcast op en gaan! Even hoofd leegmaken, heerlijk! Dat hoeft daarom niet meteen een (lange) looptraining te zijn. Ik houd er even goed van om een toertje met de hond te wandelen in de buurt. Ik probeer ook nu ik thuis werk elke dag tijd te maken om buiten te gaan met de hond. Een kleine wandeling doet zoveel voor je humeur én stressniveau!

3. Muziek

Ik houd van muziek in alle soorten en genres. Samen met Seline kan ik echt genieten van dansen en zingen, iets wat Etem ons dan ook regelmatig ziet doen in de keuken! Hier laden mijn batterijen écht van op. Ik kan niet werken zonder muziek op de achtergrond en ook in de auto MOET de radio aan bij mij. Af en toe luid meezingen met een leuk liedje is toch fantastisch!

4. Koken

Tja, mensen die me reeds volgen van ‘Fieeskitchen’ weten dat eten en koken me nauw aan het hart ligt! Ik geniet ervan om uren in de keuken te staan en de lekkerste gerechten op tafel te toveren. Vooral taartjes, cake of gebakjes maken vind ik fantastisch! De rommel achteraf proberen we even buiten beschouwing te laten 😉 gelukkig heb ik daarvoor mijn fantastische man Etem die er niet tegen kan als de keuken een bende is terwijl ik kook 😀 . Geeft koken jou energie of net stress?

5. Vrienden

Tegenstrijdig met puntje 1 kan ik daarentegen wél energie krijgen van één op één dates met vriendinnen! Gewoon lekker een paar uurtjes bijpraten en dan weer naar huis. Zo was ik laatst bij mijn beste vriendin die me ook al kent van uit de peutertijd. Zij gééft me zoveel energie. Ik vind het heerlijk om gewoon in haar buurt te zijn. We hebben niet veel woorden nodig. Gewoon, bij elkaar zijn, wat bijpraten en met de kinderen spelen. Meer moet dat niet zijn! Van haar kom ik helemaal opgeladen terug thuis :-). Let op, ook mensen kunnen energievreters zijn! Heb je mensen in je omgeving die je energie wegzuigen? Maak je dan snel uit de voeten ;-). Ga enkel om met mensen die je energie geven en waar je geluk uit kan putten!

Dit waren mijn belangrijkste energiegevers- en vreters. Welke zijn jouw energiegevers? Lukt het jou om hier meer aandacht aan te besteden?

Succes!

Liefs, Sofie

Eén gedachte over “Energiegevers!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: