Een dagje mee eten met … Seline!

Vandaag neem ik jullie een dagje mee in het eetpatroon van onze dochter van 2,5 jaar. Om te tonen dat het niet altijd (lees: nooit) perfect loopt en dat hoeft ook niet zolang ze goed groeit!

Laat ons zeggen dat Seline van kleins af aan al een vrij specifieke voorkeur (en vooral afkeur!) heeft van bepaald voedsel :D. Ze is niet de allerbeste eter, in die zin dat ze snel genoeg heeft en haar aandacht moeilijk bij het eten kan houden. Bovendien ‘lust ze veel dingen niet‘, althans dat zegt ze zelf, zonder dat ze nog maar proeft!

Vandaag wil ik jullie tonen wat Seline ongeveer eet op een dag. Dit is natuurlijk een specifieke dag en is niet hoe ze elke dag eet. Er zijn dagen dat ze héél goed en veel eet, maar even goed dagen dat ze een broodmaaltijd en warme maaltijd afslaat… . Eerlijk is eerlijk, ik had/heb het daar soms erg moeilijk mee. Na het volgen van een online cursus ‘Meer rust aan tafel’ van Rolinde Demeyer (stuur me gerust een berichtje voor meer info!) heb ik geleerd om hier minder over te stressen. Ik bepaal WAT Seline eet maar ze mag zelf bepalen OF ze eet en HOEVEEL ze eet. Een kind zal zichzelf namelijk echt niet uithongeren en kan perfect luisteren naar zijn/haar honger- en verzadigingsgevoel. Je moet leren op je kind vertrouwen dat het genoeg eet en vertrouwen dat dit wel goed komt.

7.30u Standaard begint Seline haar dag nog met een klein flesje melk, want uit een beker wil ze het niet drinken. Ze krijgt dan een flesje van ongeveer 150-160ml melk. Vrijwel meteen nadien komt ze aan tafel zitten om te ontbijten. Dat ontbijt slaagt ze soms ook gewoon over … maar als ze iéts eet ’s morgens, dan is het yoghurt. Een boterham krijg ik haar niet verkocht ’s morgens. Ze eet dan gewoon een yoghurtje met fruitsmaak. Vanmorgen lukte dat ook niet, en wilde ze gewoon wat druifjes eten, lekker uit de grote bak! Ook prima, die yoghurt bied ik straks nog wel eens aan!

10.15u Ze eet een half banaantje en drinkt er gewoon bruiswater bij. Seline is grote fan van bruiswater!

12:00 u Ik maak voor haar een bordje met komkommer, 2 rolletjes kipfilet en een boterham smeerkaas. De komkommer dipt ze gretig in hummus, daar houdt ze van. Maar niet op een boterham, alleen maar om in te dippen (… logica van een kind…). De boterham smeerkaas levert verzet op bij Seline. Ze wil niet en bij één hapje begint ze al te kokhalzen. Volgens haar lust ze geen smeerkaas, volgens mij eet ze dit op de opvang ook gewoon, maar goed, na wat woorden en overleg (‘rustig blijven Sofie‘, zeg ik tegen mezelf) smeer ik voor haar een boterham confituur. Ook deze gaat maar half op, maar ze heeft geproefd dus prima. Seline wil trouwens altijd haar boterham opendoen om dan enkel het beleg eruit te likken :D. We proberen dit nu af te leren omdat ze eind februari naar school moet gaan. We leggen haar uit dat ze op school ook flink haar boterhammetjes toe moet laten van de juffen, want dat ze anders niet genoeg gegeten heeft. Na de halve boterham barst ze in tranen uit omdat ze snoep wil eten in plaats van een boterham. Doordat ze geen snoep krijgt, gaat ze huilen. Als alternatief stel ik voor dat ze een yoghurtje krijgt.

En ja… we eindigen met een yoghurtje… in de zetel, want aan tafel was geen optie meer… . Tja, ik doe ook maar wat! Uiteindelijk krijgt ze toch nog enkele berensnoepjes. We proberen haar niet te straffen door middel van eten, want zo leert ze te denken dat snoepjes of koekjes enkel als beloning dienen. We willen haar wel meegeven wat gezond en minder gezond is, maar we proberen dit niet te doen in termen van goed of slecht. Hierna is ze tevreden 🙂 !

15.30u Na haar middagdutje eet ze 2 mandarijntjes. Ze eet ook nog enkele crackertjes in de vorm van visjes. Hier drinkt ze bruiswater bij.

17:50u Etem heeft gekookt. Kip met aardappelen en kikkererwten in tomatensaus, een Turks receptje. Voor Seline snijd ik wat aardappeltjes en kip in kleine stukjes. Ze krijgt ook wat komkommer. Komkommer en kip gaat goed, ze heeft duidelijk honger. De patatjes raakt ze niet aan en ze prikt zorgvuldig de kip er tussenuit met haar vork.

Ze blijft nadien zeggen dat ze nog iets wilt eten maar de kip is op en tja de aardappeltjes wil ze niet. Ze eindigt met een melkbroodje dat ze nog volledig op eet. Ik ben tevreden! En zij duidelijk ook. Geen strijd aan tafel, ook al at ze niet alles op wat ik haar gaf, ze at best wel flink!

19u Haar dag afsluiten doet ze met nog een grote fles melk van ongeveer 240ml (sorry Kind&Gezin, fles afbouwen is hier nog niet aan de orde). Ze geniet zooo van haar flesje dus dat neem ik haar echt nog niet af!

Over het algemeen was dit een prima dagje! Echt veel heeft ze niet gegeten maar ik heb er vertrouwen in dat ze dit morgen of overmorgen wel weer compenseert door wat meer te eten. Ze luistert naar haar hongergevoel en dat is prima. Ik heb geen moeilijke eter, dit heeft zo’n negatieve bijklank. Ik heb een kindje dat soms wat moeite heeft met eten, maar sommige dagen ook prima eet, zoals volgens mij elke peuter/kleuter wel eens heeft! Wat bij mij nu voorop staat is rust en gezelligheid aan tafel en de rest volgt wel, daar heb ik vertrouwen in!

Eén gedachte over “Een dagje mee eten met … Seline!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: