Je leven verrijken met minder

Rommel in huis geeft rommel in mijn hoofd. Herkenbaar? Voor mij ligt de kracht van het minimalisme in het vinden van meer rust en tevredenheid met wat je al hebt en het waarderen van de kleine dingen.

In dit artikel schreef ik er al over, over de rommel in huis die energie vreet en over mijn interesse voor minimalisme. We worden in de huidige maatschappij niet vaak aangemoedigd om ons geluk te zoeken in kleine dingen. Integendeel, er wordt ons wijsgemaakt dat we moeten gaan voor de grootste en duurste dingen en dat we ons leven moeten verrijken met méér, groter, sneller en beter. Maar worden we hier ook gelukkiger van?

Foto door Jess @ Harper Sunday op Pexels.com

Eenvoud = rust

Teruggaan naar de basis, of er bewust voor kiezen om enkele stappen terug te doen waarbij de focus ligt op het genieten van de kleine, simpele dingen. Klinkt heerlijk toch?! Dit kan dan gaan over het wegdoen van bepaalde overbodige spullen of door kleiner te gaan wonen. Het leven wat eenvoudiger maken. Herken je het onrustige gevoel als je thuis komt in een rommelig huis? Of als je ’s morgens wakker wordt en dan nog de rommel van de dag ervoor moet beginnen opruimen? Ja, die instant stress ervaar ik ook wel eens. Door je te ontdoen van overbodige spullen ga je meer rust en ruimte creëren in je hoofd. Je gaat meer waarderen wat je wél hebt waardoor je minder stress en meer rust zal vinden, aldus socioloog Jeanine Schreurs, die onderzoek deed naar downshifting. Downshiften betekent ook letterlijk ‘terugschakelen, gas terug nemen of onthaasten’, een versnelling trager schakelen in een steeds sneller evoluerende samenleving.

Wat betekent het voor mij?

Voor mij betekent minimalisme niet zozeer een leeg huis met enkel de meest essentiële voorwerpen. Voor mij betekent het simpelweg minder prioriteiten, minder ‘moetjes’, minder rommel, minder afleiding en bijgevolg minder stress. Als je minder hooi op je vork neemt, of minder verantwoordelijkheden op jou neemt, kan je meer tijd en aandacht besteden aan dat wat echt belangrijk is voor jou. Voor mij ligt de kracht van het minimalisme dan ook in het vinden van meer rust en tevredenheid met wat je al hebt en het waarderen van de kleine dingen.

‘Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd.’

2020, een jaar van downshiften

2020, een jaar waarin downshifting voor iedereen dé (noodzakelijke) trend was. De huidige coronacrisis dwingt ons namelijk ook een beetje om te downshiften en dat is volgens mij niet slecht! Zo dwong de eerste lockdown ons tot gedwongen rustmomenten. We konden niet gaan winkelen, niet bij vrienden of familie op bezoek gaan en onze voordien overvolle weekends werden plots lege pagina’s in onze agenda. De economie dwingt ons bijna om steeds meer te willen en meer te consumeren. Tijdens de lockdown hingen we meer af van de ‘gratis gelukjes’ in plaats van het (kortstondige) geluk dat we haalden uit amusement (vb. naar pretpark gaan) of mooie aankopen. We werden zo meer afhankelijk van de personen rond ons, wat door sommigen positief werd ervaren, voor anderen wat minder ;-).

Ik moet zeggen dat ik het er moeilijk mee had, maar dan vooral met het niet of weinig zien van vrienden en familie. Het doet je toch meer beseffen hoe waardevol sociale relaties zijn in verhouding tot materiële zaken.

Een ander gevolg was dat we droomvakanties om de hoek moesten gaan zoeken. Geen verre, luxueuze reizen meer maar doodgewoon een weekendje weg met het gezin naar zee of de Ardennen. Nog een vorm van downshiften, waarin we op zoek moesten gaan naar reisjes korter bij huis. Zo genoten wij van een staycation (vakantie in de eigen omgeving) door gewoon te gaan wandelen in de buurt, ergens een lekker ijsje te halen of gewoon met Seline een treinrit te maken (hoogtepunt van haar dag!) naar Leuven of een stad in de buurt. De eindbestemming was voor Seline niet zo interessant, de treinreis des te meer :D. De voordelen? Geen stress om koffers in te pakken of een lange autorit met kids (‘zijn we er bijna?’), budgetvriendelijk en je bent snel op je bestemming!

Dankbaarheid

In plaats van te focussen op de negatieve kanten (corona is voor niemand fijn, ik wil de situatie niet wegwuiven) probeer ik af en toe stil te staan bij hoe fijn kleine, normale dingen zijn. Wij zijn gezond, onze families zijn gezond, en daar ben ik elke dag blij en dankbaar voor. Verder verwacht ik momenteel niets. De situatie is zoals ze is, hoe vervelend en onzeker die ook mag zijn voor velen.

Dankbaarheid voor kleine dingen is voor mij dus hét sleutelwoord van minimalisme. Zoek het positieve in het negatieve. Wanneer alles verkeerd loopt dreigen we al snel alles pessimistisch te zien. De kunst is dan ook de kleine gelukjes op te merken en hier oprecht dankbaar voor zijn. Alleen dit al kan je leven zoveel rijker maken.

Foto door Pixabay op Pexels.com

Hoe verrijk jij je leven met minder?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: