Omgaan met tegenslag

Je job verliezen, een familielid die zwaar ziek is, een vriendschap die misloopt of problemen in je relatie.

Iedereen krijgt vroeg of laat wel eens te maken met een tegenslag in het leven. Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn. Hoe je zelf beslist om om te gaan met deze tegenslag heb je echter wél in de hand. Ik wil jullie graag tips geven om om te gaan met dit soort gebeurtenissen. Er zijn uiteraard heel veel manieren om met een tegenslag om te gaan, maar deze tips werken voor mij. Hopelijk heb jij er ook iets aan!

Foto door Anthony op Pexels.com

1. Deel je emoties met anderen

Het is belangrijk om een vangnet om je heen te hebben waarmee je je emoties kan delen. Heb je moeite om dit te doen of heb je geen personen om je heen om de tegenslag mee te delen? Schrijf je emoties dan op. Je gevoelens verwoorden helpt om je gedachten te ordenen of om het letterlijk van je af te schrijven. Bij mij helpt dit enorm.

2. Erken en accepteer de situatie

Probeer de situatie te aanvaarden zoals ze is en accepteer ook de emoties die erbij horen. Dat je je even slecht of verdrietig voelt. Ik probeer altijd te denken dat alles gebeurt met een reden. Er te lang over piekeren of jezelf de schuld geven is niet helpend. We hebben vaak de neiging om te denken in termen van ‘Had ik maar…’, maar op die manier blijf je hangen in het verleden. Probeer iets te leren uit de situatie en verzet je niet tegen je emoties. Een tegenslag laat je ook groeien als persoon

3. Relativeer

Na regen komt zonneschijn, daar ben ik van overtuigd. Problemen zijn zo groot als je ze zelf maakt. Probeer het om te buigen naar iets positiefs. Een verandering of een obstakel kan ook nieuwe kansen met zich meebrengen. Stel dat je een job misloopt, dan ben ik ervan overtuigd dat er ergens iets beters op jou ligt te wachten. Met relativeren bedoel ik trouwens niet dat je de situatie moet ontkennen of moet afdoen als onbelangrijk. Iedereen heeft namelijk zijn problemen, hoe groot of hoe klein ze ook mogen zijn. Met relativeren bedoel ik dat je het probleem even moet plaatsen in het groter geheel van jouw leven en om te kijken naar de dingen die wél goed gaan.

4. Zorg voor jezelf

Gun jezelf voldoende rust, beweeg in de buitenlucht om je hoofd leeg te maken en blijf ook vooral (gezond) eten.

5. Vertrouw erop dat het beter wordt

Alles is tijdelijk, ook deze situatie. Probeer je leven te herpakken, zie de lichtpuntjes en positieve dingen in je leven en trek je hieraan op. Vertrouw ook vooral op jezelf en je veerkracht. Een tegenslag maakt je tot wie je bent en maakt je ongetwijfeld sterker!

Foto door Skitterphoto op Pexels.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: