Sportmotivatie

Wie mij al kent van kleins af aan, weet dat ik geen sportliefhebber was. Ik was bij L.O. op school niet meteen een uitblinker en vond er ook niets aan. De enige sport die ik heel mijn leven wél graag gedaan heb is dansen. Voor mij was dansen dan ook geen echte sport maar een uitlaatklep voor mijn gevoelens en emoties. Heerlijk hoe je alles er kan uitdansen!

Doorheen de jaren heb ik de sportkriebels wel te pakken gekregen. Dat betekent niet dat het altijd vanzelf gaat. Soms is mijn motivatie torenhoog en andere periodes moet ik mezelf ook naar buiten of uit de zetel sleuren. Toch heb ik er nu wel een ritme in gekregen om regelmatig te sporten. Ik wil graag met jullie delen hoe je deze sportmotivatie kan krijgen én vasthouden.

De eerste tip die ik wil geven is: Begin klein met iets wat je leuk vindt. Je hoeft niet meteen een marathon te lopen! Ik ben destijds ook begonnen met het start to run programma en heb zo ontdekt dat ik lopen best wel leuk vind. Ik vind het fijn om even een rondje te hardlopen, maar niet voor 10 kilometer, dan wordt het voor mij eentonig dus dat doe ik ook niet. Ik zou het kunnen, 10 kilometer lopen, maar omdat ik er geen voldoening voor mezelf uithaal doe ik het niet. Wanneer ik ga lopen ga ik ongeveer voor 5 à 6 kilometer. Dat is voor mij voldoende om ontspanning eruit te halen zonder dat het saai wordt.

De tweede tip die ik wil geven is sporten zien als een momentje voor jezelf, wat me-time in de hectische dagen. Door even te gaan sporten maak ik tijd voor mezelf en heb ik nadien vernieuwde energie om me met Seline bezig te houden.

Foto door Karolina Grabowska op Pexels.com

Ten derde krijg ik van sporten een goed gevoel en vermindert het stress. Dit houd ik mezelf vaak voor als ik geen zin heb in sport. Dan herinner ik mezelf aan het fijne gevoel dat ik na een sportsessie heb! Ongetwijfeld ken je dat ook wel, dat je na een sportsessie toch trots bent op jezelf en blij bent dat je het hebt gedaan.

Ten vierde wil ik je aanraden om te sporten voor jezelf én vanuit jezelf. Zie sporten als een vorm van zelfzorg. Daarmee bedoel ik ook dat je jezelf niet moet forceren als het even niet lukt. En lukt het maar 10 minuten? Dan is dat ook prima! Ik doe nu soms workouts die zelfs maar 7 minuten duren, maar die 7 minuten heb ik dan toch gehad ;-). Beter dan niets! Veel mensen denken dat als ze dan sporten, dat dit dan meteen één uur per keer moet zijn, of dat het dan meteen 100% moet lukken. Dat hoeft niet. Wees niet te streng voor jezelf!

De laatste tip die ik wil geven is, zorg voor afwisseling. Ik wil ook niet om de dag 5 kilometer gaan lopen. Ik varieer. Voor de lockdown ging ik regelmatig naar de fitness, maar dat is nu natuurlijk niet mogelijk. Ik sport dus vooral thuis. Soms doe ik een dans workout op Youtube, dan doe ik wat yoga, dan ga ik buiten lopen of ik doe ik wat krachttraining. Door steeds nieuwe dingen te proberen blijf je jezelf uitdagen en wordt het niet snel saai!

Dus, geen excuus meer nu om niet te gaan sporten, want je kan het gewoon thuis én het hoeft niet lang te duren!

Doe jij ook workouts thuis?

Veel sportplezier!

Foto door Pixabay op Pexels.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: