Luister naar je lichaam

De huidige maatschappij is heel erg gericht op ‘je best doen’. We gaan altijd maar door en willen tot het uiterste gaan om een bepaald doel te bereiken. Op het werk moeten we de perfecte werknemer zijn, thuis de perfecte vrouw/man én moeder of vader. Liefst van al zien we er ook nog afgetraind uit en hebben we een uitgebreid sociaal leven met toffe hobbies. We verwachten topprestaties van ons brein én van ons lichaam. Maar wat heb je eigenlijk écht nodig? Durf jij écht te luisteren naar je lichaam?

Ik moet zeggen dat ik het daar vroeger lastig mee had. Ik heb een erg perfectionistisch kantje dus ik neigde er ook vaak naar om deze signalen te negeren. Toen ik nog werkte als leerkracht wilde ik mijn werk ook steeds perfect doen. ’s Avonds nog urenlang verbeteren of een les zo goed mogelijk maken. Moe? Ja, maar dit MOET nu echt af. Ik zette door en negeerde de signalen van mijn lichaam. Vaak kwam ik na een lesdag huilend thuis omdat de onrust en de vermoeidheid er dan uitkwam. Ik ben gestopt in het onderwijs omdat ik er geen werk meer in vond, maar eerlijk? Ik denk dat als ik was blijven doorgaan, dat ik misschien wel in een burn-out beland was. Mijn hoofd stond altijd aan, en mijn lichaam moest maar meedeinen op het ritme van mijn brein. Een brein dat overuren maakte!

Bewust zijn van je lichaam

Ik heb zelf jarenlang roofbouw gepleegd op mijn lichaam door niet te luisteren naar de signalen die het gaf. Door mindfulness ben ik me meer bewust geworden van mijn lichaam en ben ik het gaan waarderen. We denken te vaak in termen van ‘te dik, te dun, niet soepel, te klein, te groot, …’ of andere begrippen die we vaak koppelen aan ons lichaam. Belangrijker is het om je bewust te worden van de signalen die je lichaam afgeeft: gejaagdheid, vermoeidheid, spierpijn, honger…. . Het zijn tekenen dat je lichaam uit balans is. Wanneer je je hiervan bewust bent, kan je anticiperen op wat je lijf écht vraagt. Ben ik moe om 21u? Dan ga ik slapen… Het heeft geen nut om nog een uur langer op te blijven omdat ik het stom vind om zo vroeg te gaan slapen. Daar doe ik mijn lichaam geen plezier mee. Ik probeer dus te luisteren naar wat mijn lijf écht nodig heeft.

Lief voor je lijf

Ik vind het belangrijk om regelmatig te ontspannen en om totale rust te nemen. Je lichaam moet af en toe kunnen opladen. Een lege batterij doet het immers ook niet meer. Deze rust wissel ik af met beweging die ik fijn vind, rekening houdend met de grenzen van mijn eigen lichaam. Ik heb bovendien ook geleerd om mijn lichaam te omarmen en dankbaar te zijn voor wat het allemaal kan!

Wat ik dus eigenlijk wil zeggen is: Door naar je lichaam te luisteren en er zorg voor te dragen, zorgt je lichaam ook voor jou. Het is bewezen dat voldoende slaap, beweging en gezond eten kunnen leiden tot minder stress en andere psychosociale klachten. Door lief te zijn voor je lichaam, kan je er dus zowel fysiek als mentaal beter van worden! Je hebt maar één lichaam, dus draag het op handen en draag er zorg voor.

2 gedachten over “Luister naar je lichaam”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: