Een woord is maar een woord ?

Had ik niet beter iets anders gezegd? Of op een andere manier? Kwam dat nu niet wat ongelukkig over? Zou hij/zij dit ook zo opvatten? En wat bedoelde hij of zij met bepaalde woorden? Is het echt waar wat hij/zij gezegd heeft?

Ken je dat? Dat je ’s nachts piekert over iets wat je gezegd hebt of over iets wat tegen jou werd gezegd? Ik denk dat we dit allemaal wel eens meemaken. Dat je wou dat je iets op een andere manier gezegd had. Dat je niet zeker weet wat iemand bedoelde. Of dat je net glundert van het complimentje dat je vandaag kreeg.

Woorden kunnen een diepe impact hebben. Niet alleen woorden van anderen maar ook woorden die je tegen jezelf gebruikt. Als jij keer op keer denkt dat je iets niet kan, dat je niet slim genoeg bent of dat je ergens niet goed in bent, dan ga je dit ook zelf geloven. Deze negatieve gedachten blokkeren dan ook je kunnen.

Dit lukt me nooit, zo stom van mij. Ik kan niets. Ik ben hier echt niet goed in. Ik ben echt onhandig.

Wat doet dit met je? Waar brengen deze negatieve woorden jou? Al deze negatieve gedachten doen je alleen maar slecht voelen.

Vooral op kinderen kan dit een zeer grote impact hebben. Kinderen geloven namelijk bijna alles wat er tegen hun gezegd wordt. Als ze enkele keren horen dat ze dom of lui zijn, dan gaan ze dit al snel geloven waarna ze er ook naar gaan handelen. Woorden zijn zo krachtig dat ze een grote impact kunnen hebben op iemands leven en vooral ook op iemands zelfwaarde. Gelukkig kan je hier ook iets positiefs tegenover zetten!

Positieve affirmatie

Hoe je tegen jezelf praat of hoe je denkt, bepaalt in grote mate ook hoe je je voelt. Daarom is het interessant om positieve affirmaties in te zetten! Affirmatie betekent letterlijk ‘bekrachtiging of versterking’. Door jezelf herhaaldelijk positief te versterken geef je jezelf kracht en zelfvertrouwen. Deze positieve affirmatie kunnen gedachten zijn maar kan je ook luidop zeggen.

Hoe meer je deze positieve affirmatie herhaalt, hoe meer je hersens ze ook daadwerkelijk gaan geloven. Het onderbewustzijn neemt namelijk alles voor waar aan, als je het maar genoeg herhaalt en oefent! Waar je onderbewustzijn kan geloven dat je iets niet kan, kan het ook geloven dat je iets wél kan! Hoe meer positieve gedachten over jezelf, hoe positiever je ook in het leven zal staan. Je kan jezelf dus als het ware resetten met positieve bekrachtiging en een nieuwe overtuiging aannemen over jezelf.

Dit vergt oefening en discipline, maar jij kan dat!

Mijn affirmatie deze week:

Ik voel mij energiek en enthousiast en geloof in mezelf!

Welke positieve woorden ga jij deze week tegen jezelf of iemand anders zeggen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: