Geen perspectief

Wat ons het zwaarste valt in deze coronacrisis? Het feit dat we geen uitzicht hebben op beterschap. Het feit dat we niet kunnen uitkijken naar een bepaalde datum waarop alles weer beter wordt en de economie weer op volle toeren kan draaien. Niet kunnen aftellen naar het moment dat we weer naar de kapper kunnen, een massage kunnen inplannen of iets kunnen gaan drinken met vrienden. Want wanneer mag dit weer? Wanneer wordt alles weer ‘normaal‘?

Als ik vraag aan Etem hoe hij zich voelt, dan is zijn antwoord standaard: ‘Verveeld, saai, stress’. Want dat doet het thuis zitten met hem. Dat doet het thuis zitten met iemand die het gewoon is van hard te werken in de horeca, die energie krijgt van zijn dagelijkse babbel met andere mensen.

En nu? Alles weg. Al van half oktober thuis. Zonder perspectief. Zonder een zicht op beterschap. Zonder aftellen naar de dag dat hij terug met een glimlach klanten kan bedienen.

Ik vind het zo erg voor hem en voor alle mensen die in een getroffen sector werken. Voor alle mensen die hun beroep met zoveel passie uitoefenen en nu gedwongen gesloten zijn. Die niets liever willen dan morgen er terug met volle moed invliegen. Maar helaas. Morgen zal het niet zijn. Overmorgen ook niet. Tot maart niet. Tot de zomer niet?

Deze onzekerheid is killing voor velen. En hoe vaak ik ook op mijn blog zal schrijven dat je moet genieten van de kleine dingen, dat je alles moet relativeren, is dit geen akkefietje. Voor vele zaken kan en zal dit de doodsteek betekenen. Ondernemingen waar passionele mensen bloed, zweet en tranen hebben ingestoken gaan ten onder. Daar mag je ellendig van zijn. Daar mag je om treuren. Meer zelfs, daar moet je om treuren, om het een plaats te kunnen geven.

Maar niets is voor altijd. Niets is permanent. Alles is tijdelijk. Ook deze situatie.

Ook al is er nu geen perspectief. Ook al zie je nu alles zwart in. Het wordt beter. De problemen van nu, zijn de kansen voor morgen. Ik ben er zeker van dat ook JIJ hier beter van zal worden op lange termijn.

Dus houd vol. Accepteer dat de situatie nu zo is en denk positief, want positiviteit houdt je recht in moeilijke periodes! En weet, je bent niet alleen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: