Niets doen is ook iets doen

Wanneer was de laatste keer dat jij echt niets deed? En met niets bedoel ik ook echt helemaal niets. Zonder telefoon, tv of andere afleiding, gewoon aanwezig zijn in je lichaam.

Niets doen wordt tegenwoordig nogal vaak gekoppeld aan lui zijn. We ‘moeten‘ precies voortdurend iets doen. Wanneer we niets doen vervelen we ons al snel, voelen we ons schuldig of hebben we last van FOMO (fear of missing out). Want als je niets doet, loop je misschien bepaalde leuke dingen mis.

Zeker in deze digitale maatschappij worden we voortdurend geconfronteerd met wat anderen doen. Zo sneeuwde het vorig weekend. Terwijl we thuis gezellig in de zetel lagen, scrolde ik op Instagram en zag ik leuke foto’s verschijnen van sneeuwpoppen, sneeuwballen en kindjes op de slee. Hoewel ik eigenlijk goed lag in de zetel, voelde ik me toch op één of andere manier verplicht om ook even buiten te gaan. Als er geen sociale media was geweest, was ik waarschijnlijk gewoon in de zetel blijven liggen (oké nee, misschien niet want Seline zeurde al even om naar buiten te gaan 😀 ). Maar wat ik wil zeggen is dat we ons al te vaak laten (mis)leiden door foto’s van anderen op social media. Daardoor levert niets doen ook soms stress op. Stress of angst om iets leuks te missen. Bijgevolg ontzeggen we ons rust, rust die zo belangrijk is in deze snel evoluerende samenleving waarin we 24/7 “aan” staan.

Verbindend met jezelf

Om te ontsnappen aan al deze drukte om je heen én in je hoofd is het belangrijk om af en toe niets te doen. Om in jezelf te keren. Om in verbinding te staan met je eigen lichaam en geest. Ik weet dat dit zweverig klinkt, maar het helpt echt tegen stress of malende gedachten.

Ik heb vroeger een cursus mindfulness gevolgd die me zo veel gebracht heeft. Door mindfulness leer je te focussen op het nu. Om je aandacht naar binnen te richten, zonder oordeel. Even tijd nemen voor jezelf met de focus op je ademhaling. Het maakt je ontspannen en rustig. In de cursus die ik volgde zaten mannen en vrouwen die er ook sceptisch tegenover stonden en die na de cursus zo positief verrast waren van het effect van mindfulness op je gemoedstoestand en stresslevel.

Ik zal hierover binnenkort misschien nog wel eens een uitgebreider berichtje posten. Voor nu wil ik gewoon zeggen: voel je niet schuldig om dit weekend ook eens niets te doen. Niets doen met aandacht voor jezelf.

Fijn weekend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: