Van moeten naar willen

Laatst had ik een gesprek met mijn moeder over alle ‘moetjes‘ die ze zichzelf oplegt. Zo zei ze me dat ze nog naar de winkel ‘moest‘ en dat ze dit nog moest en dat nog moest. Ik voelde dat dit haar stress opleverde. Ik gaf haar het advies om ik moet te vervangen door ‘ik wil’. Ik probeer zelf ook tegen mezelf te zeggen dat ik dingen wil en niet dat ik ze moet. Door jezelf te zeggen dat je dingen MOET ga je al interne stress ervaren nog voor je effectief aan je ‘to do-lijstje‘ begint.

Door allerlei dingen te moeten van jezelf en deze dan ook nog eens perfect te willen doen, loopt het vaak mis. Het is opmerkelijk dat we dit zelfs vaak doen in ons streven naar geluk. Zo moeten we mediteren en letten op onze ademhaling, moeten we gezond eten, moeten we bewegen en moeten we vriendschappen onderhouden. Je gelooft dat dit allemaal perfect moet gaan en dat je dan wel gelukkig zal zijn. Maar van al dit moeten word je net ONgelukkig. Zie deze dingen dan ook eerder als een richtlijn en doe wat goed voelt voor jou op een bepaald moment. Wees blij met kleine stapjes die je maakt.

Stel prioriteiten

Als je toch vind dat je veel moet of wilt doen, maak dan eens een lijstje met al deze dingen. Wil je ze allemaal meteen doen? Is er iets dat je kan overlaten aan iemand anders? Kijk ook vooral eens naar wat écht belangrijk is voor jou op dit moment. Waar heb ik NU nood aan? Wil ik oprecht één van deze dingen doen of kan ik ze even uitstellen? Wat gebeurt er als ik niet meteen strijk, schoonmaak of sport? Wat wil ik op dit moment? Wees lief voor jezelf en zeg ook wat vaker nee tegen dingen die je niet (meteen) wilt doen.

Ontspan

Door meer te focussen op wat je wilt doen, zal je meer rust ervaren. “Ik wil graag strijken vandaag, maar als dat niet lukt, dan is dat ook prima :-).” Wees mild voor jezelf en stel geen te hoge eisen. Bouw ook momenten in van ontspanning. Dan heb je nadien vernieuwde energie om weer een taak van je lijstje te doen!

Moet jij ook altijd teveel van jezelf ? Wat wil jij graag doen vandaag?

En onthoud, zondag is rustdag 😉 !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: